Fr.om dagens datum har styrelsen infört ordingsregler i styrelsen. Ni finner dem nedan samt under fliken https://bladbaggen.se/stadgar-ordningsregler/
Ordningsregler Bladbaggen 6
Antagna 2017-10-26
§ 1 Allmänt
Bostadsrättshavaren ska vara aktsam om och väl vårda såväl den upplåtna lägenheten som vår gemensamma egendom i övrigt. Lagar och föreningens stadgar styr vår samvaro.
§ 2 . Hänsyn till grannar
Syftet med bostadsrätten är att den ska utnyttjas som bostad, den får därför inte utnyttjas för yrkes- eller affärsverksamhet utan styrelsens medgivande.
Det är viktigt att hänsyn visas. Här hos oss, precis som i andra områden, är det vedertaget att man inte utför störande verksamhet före kl. 07.00 eller efter kl. 22.00 på vardagar samt före kl.09.00 eller efter kl 23.00 på lördagar, söndagar och röda dagar. Störa kan man exempelvis göra genom att ha hög volym från TV, radio eller musikanläggning eller instrument, högröstade samtal, användning av tvättmaskin/torktumlare, borrmaskin o.dyl. Ska du ha fest eller reparera under längre tid uppskattar vi om du informerar dina grannar. Detta gäller särskilt vid borrningsarbeten, som ofta är mycket störande. Sätt då upp en lapp i entrén och i om hur länge arbetet förväntas pågå.
Mattor, kläder o.dyl. får inte skakas eller piskas på balkonger eller i entréer
Grillning på balkonger som inte är på översta tredje våningen är inte tillåtet. Kolgrill är inte tillåtet på något plan.
Inga entrémattor får finnas utanför lägenhetsdörren om inte medlemmen själv åtar sig att städa detta parti.
Det är absolut förbjudet at blockera trapphus, trappuppgångar och entréer med barnvagnar, cyklar eller annat gods. Detta är brandmyndighetskrav som vi måste följa
Du som är rökare visar självfallet hänsyn till dina grannar när du röker på din balkong eller utanför entrén. Rökning är inte tillåten i hiss, trappor, entréer, och tvättstuga. Fimpar och annat skräp får självfallet inte slängas på föreningens mark eller i närområdena
Ytterdörrar och dörrar i trapphusen ska hållas stängda (vissa trapphus är egna brandceller).
Den som har husdjur ska se till att detta inte förorenar föreningensområden eller för oljud. Avföring ska självfallet plockas upp. Rastning inom föreningens område ska ske i koppel.
För att ha ormar och ödlor i lägenheten krävs tillstånd både av styrelsen och av kommunens miljökontor.
§ 3 . Ändrings- och installationsarbeten
Medlemmen ska i förväg underrätta styrelsen om planerade större ändringar i lägenheten, t.ex. flyttning av väggar, flyttning av fast elinstallation och ombyggnad av våtrum.Vid större ändringar krävs godkännande av styrelsen innan arbetet påbörjas och i vissa fall krävs bygglov hos kommunen. Yrkeskunniga hantverkare ska anlitas.
Medlem ska i förväg erhålla godkännande av styrelsen vid inglasning av balkong och anskaffning av markiser. För inglasning av balkong krävs byggnadslov samt att styrelsen får en kopia av denna.
Föreningen har är kopplad till comhem och fiber i alla lägenheter. Det är därför inte tillåtet att sätta upp antenn/parabol på fasad eller balkongräcke.
Vid byte av ytskikt i badrum (golv eller vägg) måste GVK-normerna följas. Arbetet ska utföras av auktoriserad fackman, som vet hur man följer ovanstående normer.
Kostnaden för bygglovsansökan o.dyl. ansvarar medlemmen för. I vissa fall krävs att medlemmen införskaffar godkännande från grannar.
De är förbjudet att montera egen fläkt som blåser ut luften i ventilationstrumman, eftersom detta saboterar ventilationen och vidarebefordrar ditt matos till grannarna.
§ 4 . Skador
Medlemmen är skyldig att teckna hemförsäkring. Föreningen svarar f.n. för bostadsrätttillägget via sin fastighetsförsäkring.)
Inträffar en skada i lägenheten, tvättstugan eller i andra gemensamma lokaler ska man omgående försöka hindra att den förvärras, t.ex. genom att stänga av vatten och maskiner. Jourtjänsten ska omedelbart kontaktas om skada uppstår som genast måste åtgärdas, t.ex. vattenläckage, stopp i avlopp, fel i elanläggning. Vid maskinfel i lägenheten anlitar du själv entreprenör.
Skador – såväl i den egna lägenheten som i gemensamma utrymmen -anmäls omgående till styrelsen. Medlemmen registrerar skada i lägenheten hos sitt eget försäkringsbolag, samtidigt som föreningen anmäler skadan till sitt bolag.
§ 5 . Förråd
Förråden ska hållas låsta.
I förråden får ej brandfarliga vätskor förvaras.
I förrådsgångarna får inget placeras, eftersom dessa är utrymningsvägar.
Ventilationskanaler får ej övertäckas.
§ 6 . Sophantering
Sopor sorteras enligt Stockholms stads anvisningar. Läs mer under fliken “sophantering”
Det är inte tillåtet att slänga följande i föreninges soptunnor: Färgat- ofärgatglas, tidningar & pappersförpackningar, batterier & el-avfall, plastförpackningar, metallförpackningar.
§ 7 . Andrahandsuthyrning
Upplåtelse i andrahand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och ska innehålla skälet för begäran, tidsperiod och information om hyresgästen. Ansökningsblankett finns under ‘Andrahandsuthyrning’ samt hos styrelsen.
Styrelsen godkänner enligt stadgarna max 1 år åt gången.
Leave a Comment